Testbeszélgetés - Szomatodráma

Szomato-pszichoterápiás, csoportos önismereti, rendszerszemléletű gyógyító módszer

Kiknek ajánljuk?

Akiknek testi, szervi, lelki panaszai az orvosi kivizsgálás után, illetve a kezelés ellenére sem enyhültek.

Néhány példa a csoportból:

"Gyakran megakad a falat a torkomon, evés közben folyton innom kell. Nem tudok lenyelni dolgokat".

"Ha eltávolodom az otthonomtól, görcsöl a hasam, szorulásom lesz."

"Nagyon fáj a derekam, ráadásul a házasságom is romokban hever. Nem tudok mozdulni."

"Gyakori nőgyógyászati panaszaim miatt nem vagyok képes szexuális életet élni a férjemmel."

A Testbeszélgetés módszer azon az elven alapul, hogy a saját testünkről alkotott elképzeléseink megismerése és átalakítása gyógyító folyamatokat indíthat szervezetünkben, sok esetben egy makacs, tudattalan blokk feloldása révén. Segítségével könnyed, elegáns és mégis mélyen megindító módon érzelemgazdagabb kapcsolatba kerülünk saját testrészeinkkel, találkozhatunk testünknek tudatunk elől elrejtett titkaival. A testi folyamat mögül szinte mindig kibomlik a lélek drámája is. Előjönnek az elfelejtett gyermekkori emlékek, családi konfliktusok, el nem gyászolt veszteségek, az eltemetett szégyen, stb. amelyek összefüggésben állnak a panaszokkal.

A gyógyulás folyamatai meglepő gyorsasággal indulnak el, amint az elrejtettet megjelenítjük, a töredezettet egyesítjük, az elkülönülést és elidegenedést feloldjuk, az elutasítást elfogadásra és hálára cseréljük.

Hogy zajlik a Testbeszélgetés?

Dramatikus eszközökkel színpadra állítjuk valakinek a testrészeit, illetve testi folyamatait, egy új felismeréseket adó és egyben kiválóan formálható felületet hozunk létre, a tüneteket, testrészeket más emberek segítségével jeleníthetjük meg.
Mindig a testből indulunk, a testnek a tünetekben és panaszokban megnyilvánuló "beszédét" fordítjuk a lélek nyelvére. A résztvevők szeme előtt kibontakozó drámák lehetőséget adnak a különböző szerepekbe való belehelyezkedésre, kipróbálva akár azt is, milyen lehet például egy fájó térdnek, vagy egy vetélés utáni női méhnek lenni.

A találkozók célja a testi és lelki önismeret, a testi folyamatok, tünetek jobb megértése, a testi-lelki gyógyulás akadályainak elhárítása.

Csoportvezető: Hámor Éva
szomatodráma-vezető, aktív-analitikus, mentálhigiénés szakember

Nap-kör